Intolerancia vagy allergia? - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az intolerancia :  érzékenység.

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy melyik szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rhinitis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz.

Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás. Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés (urticaria) bőrpírral, duzzadással járnak.

 Allergia tesztek : Bőrpróbák

Vérvizsgálatok

Egyéb vizsgálatok

Bőrpróbák

Az allergiás reakciót kiváltó allergén kimutatása a Prick-teszt segítségével történik. Az alkar hajlító oldalára cseppentett allergén oldat alatt a bőrt kissé megszúrják. A bejutott allergén hisztamin felszabadulást okoz, amely bőrpírt és duzzanatot eredményez. A bőrpír mértékéből az eredmény 15-20 percen belül leolvasható. Vérvizsgálat során specifikus immunglobulin E típusú ellenanyagok kimutatása révén azonosíthatók az allergének.

Ételallergiák

Tejallergia, pontosabban tejfehérje allergia – azaz kazeinallergia – a tej alkotó fehérjéje megtalálható minden tejben, csak különböző mennyiségben.

Kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, akiknek mindkét szülője atópiás (allergia kialakulására hajlamos), és azonos típusú allergiában szenved, azok 60-80%-ban maguk is allergiásak lesznek. Az ételallergia kisgyermekek 6%-ában, felnőttekben már csak 1-2%-ban fordul elő. A tejallergiát a kisgyermekek 90%-a három éves korára kinövi.

Intolerancia

Tejcukor-érzékenység vagy laktóz-intolerancia:

A laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, és csak a szervezet maradék laktáz aktivitása képes a kis mennyiségű tej bontására.

A lisztérzékenység, a vékonybél nyálkahártya gyulladásából, majd következményes pusztulásából ered– panaszai leginkább gyermekkorban észlelhetők. A felnőttkori formák tünetszegények, kevésbé jellemzők az emésztőrendszeri tünetek, de sok egyéb problémával kell számolni, pl. leggyakrabban fáradékonysággal, vashiánnyal és tejcukor-érzékenységgel.  Szövődményként pedig pl.1-es típusú cukorbetegséggel, pajzsmirigygyulladással, más autoimmun betegségekkel, agyi eredetű mozgászavarral, szimmetrikus végtagi égő vagy zsibbadó érzéssel, test szerte érzészavarokkal, hajhullással, fogzománcproblémákkal, szívnagyobbodással, májbetegséggel és bőrkiütésekkel. Gyakoribb az érintetteknél a meddőség (férfiaknál is!), a vetélések, a csontritkulás és a bélrendszer daganatos betegségei, különös tekintettel a bél-limfómára. Oka: a glutén gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben.

A gluténmentes élelmiszerek új szabályozásában a 1169/2011/EU rendelet keretein belül a 828/2014/EU végrehajtási rendelet az irányadó.

Gluténmentes: Glutén ≤ 20 mg/kg a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Nagyon alacsony gluténtartalmú: búzából, rozsból, árpából, zabból és ezek keresztezett változataiból származó összetevőt(ket) tartalmaz, melyeknek gluténtartalmát csökkentették. Legfeljebb 100 mg/kg lehet a mennyisége a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Zabot tartalmazó élelmiszerek: Glutén ≤ 20 mg/kg a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják / coeliákiában szenvedők is fogyaszthatják.

Kifejezetten gluténérzékenyek számára készült / kifejezetten coeliákiában szenvedők számára készült (Glutént tartalmazó összetevők gluténtartalmát csökkentették, vagy az ilyen összetevőket helyettesítették nem gluténtartalmú összetevőkkel).

A keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10%-ánál fordul elő. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása esetükben megközelíti a 30%-ot. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán. Számos gyógynövény esetében is tapasztalható keresztreakció, ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág. A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ezért a gyógynövények főzete, illóolaja, illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Panaszt okozhat és kerülni kell a mézet és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztását, illetve alkalmazását is. Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamin tartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. A pollenallergiát is erősíthetik a magas hisztamin tartalmú ételek és italok.

 Hisztaminbombák:

  • zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
  • érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
  • kávé, alkoholos italok
  • halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
  • gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
  • olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
  • füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
  • csokoládé

 Miháldy Kinga

dietetikus

 Keresztallergének lehetnek

  • a különböző állati eredetű allergének
  • a pollen és különböző növények – (zöldség, gyümölcs, fűszer) vagy más pollen
  • a latex – amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori – és egyes gyümölcsök, valamint
  • a különböző növények
  • Alma– burgonya, sárgarépa, nyírpollen
  • Babfélék – földimogyoró, szentjánoskenyérmag                                
  • Diófélék – szezámmag, szója, gabonaliszt
  • Éger – mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
  • Fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi
  • Fokhagyma– vöröshagyma, spárga
  • Földimogyoró –babfélék, szenna 
  • Fekete üröm– nyírfa – zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, chilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, fűszerek  
  • Fűfélék– burgonya, szója, földimogyoró, bab, borsó, barack, körte, mandula, szentjánoskenyérmag, szilva, meggy, paradicsom                     
  • Gabona– az összes többi gabona, szója                                  
  • Gabonafélék pollenjei– pázsitfüvek pollenjei                                      
  • Hal– az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei   
  • Kapor: zeller, nyírfa, üröm                                              
  • Kesudió– kakaó, kávé
  • Latex– citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya, spenót
  • Méz – tamarindus, virágpor, méhpempő, méhészeti termékek
  • Mogyoró– dió-mandula, az összes többi olajos mag
  • Növényi gumik – földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.
  • Nyírfa – körte, paradicsom, sárgarépa, alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa,zeller
  • Olajos magvak–  hüvelyesek   
  • Őszibarack– sárgabarack, banán, szilva, guava                                  
  • Parlagfű – dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm
  • Pázsitfű pollen– kukorica pollen     
  • Pázsitfüvek – rozs
  • Poratka- kivi, rákfélék és egyéb ízeltlábúak
  • Rozspollen – rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
  • Sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom
  • Szója – szentjánoskenyérmag
  • Tej: a más állatok tejével (pl. kecske, juh, szamár), szója, marhahús, marhabőr, kecsketej
  • Tenger gyümölcsei– különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip 
  • Tojás: más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, szárnyas toll
  • Üröm– banán
  • Zeller – ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom majoranna, oregánó

(Forrás: Naturmedicina )