Dohányzásmentes Világnap - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Dohányzás vagy egészséges tüdő

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) döntése alapján 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. A világszervezet idén a „Dohányzás vagy egészséges tüdő” üzenetet választotta fókuszául, amivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a dohányzásnak igen sokrétű káros hatása van a tüdőre. A kampány emellett kiemelten foglalkozik a tüdő létfontosságú szerepével is az egészség és jól‐lét szempontjából.

Néhány tény

Ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk a dohányzás mellet, vagy ellen, fontos tudnunk, hogy a dohányzás és a passzív dohányzás árt a tüdő egészségének, és számos betegség kockázatát megnöveli. A tüdőráknak és a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD) például a dohányzás az egyik fő oka.

Az talán sokan tudják, hogy a dohányfüst rendkívül káros. Az viszont megdöbbentő, hogy mennyire, ugyanis több, mint 7000 vegyianyagot tartalmaz, amelyek közül 69-ről ismert, hogy rákkeltő hatású. Ezek az anyagok akár 5 órán keresztül is a levegőben maradhatnak, fokozva a tüdőrák, a krónikus légzőszervi megbetegedések, és a csökkent tüdőfunkció esélyét.

A passzív dohányzás tehát a felnőttekre, gyermekekre egyaránt ártalmas. Olyannyira, hogy csecsemők esetében gyakran csökkent tüdőnövekedés és működés tapasztalható, akkor is, ha az édesanya „csak” passzívan dohányzik, azaz dohányfüstöt lélegez be. A füstöt szívó kisgyermekek esetében fokozott kockázata van az asztmának, a tüdőgyulladásnak, a hörghurut kialakulásának és súlyosbodásának, valamint a gyakori alsólégúti fertőzéseknek. Ennek következtében globálisan 165 000 gyermek hal meg 5 éves kora előtt. Mindezeken túl a passzív dohányzásnak kitett gyermekek felnőttkorukban is szenvednek az egészségkárosító hatásoktól.

Nagyon fontos, hogy már a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeknél bevésődnek a dohányzással kapcsolatos viselkedésminták.

Rossz szokás vagy függőség?

Sokan azt gondolják, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás, szimpla akaraterővel bármikor könnyű letenni a cigarettát. Aki dohányosként próbált már leszokni, az tudja, hogy az esetek legnagyobb részében ez nem ilyen egyszerű a helyzet. A nikotin által kialakított fizikai függőség roppant erős, és további kihívás, hogy sokszor igen nehéz lemondani a füstöléshez kapcsolódó szokásokról, rituálékról is.

Leszokás? Lehetséges!

A leszokáshoz elsősorban elszántságra és motivációra van szükség, másodsorban szakszerű, személyre szabott segítségre. Azok, akik úgy határoznak, hogy kezükbe veszik az irányítást, és leteszik a cigarettát, szakemberek segítségével különböző leszokást támogató módszer közül választhatják ki a számukra megfelelőt.

A hasznos gyakorlati ismereteket kínáló internetes oldalak, és kiadványok mellett egyéni, csoportos, telefonos támogatóprogram, és többféle gyógyszer is elérhető Magyarországon.

Hová fordulhatok?

  • Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben működő Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ tapasztalt szakértői a 06-80-44-20-44 ingyenes zöld számonvárják azoknak a hívását, akiknek információra, segítségre van szükségük. http://www.koranyi.hu/
  • A Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben működő Tüdőgondozó leszokást segítő programot kínál. https://szei.szentendre.hu/tudogondozo/
  • A Szentendre és Vidéke Praxisközösséghez tartozó lakosságnak lehetősége van leszokást támogató kiscsoportos programon részt venni Szentendrén, amelyre a háziorvosok segítségével lehet jelentkezni. https://www.facebook.com/Praxisk%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g-2181945938734450/
  • Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízásából készült Leteszem a cigit elnevezésű internetes oldal dohányzóknak és nemdohányzóknak egyaránt rengeteg hasznos információval szolgál. http://www.leteszemacigit.hu/

 

Forrás:

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/sites/default/files/wntd2019.pdf

http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/

http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/letoltheto.pdf

http://www.leteszemacigit.hu/

Kategória: Dohányzás