Beszéljünk a böjtről - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Tavasz közeledtével mindenki szeretne egy kicsit megújulni, a télen felszedett kilóktól megszabadulni és friss energiával feltöltődni.  Ünnepeink közül a húsvétot is, mint minden nagy ünnepet, böjt előzi meg. Ez nem csak a keresztény, hanem például a zsidó és a mohamedán vallásban is így van.

Nem maga az egyház találta fel a böjtöt, hanem átvette és tovább fejlesztette, hiszen már a primitív népeknél is tartottak már böjtöt. Ők gyógyulást vártak tőle mind testileg, mind lelkileg. Voltak olyan táplálékok, amelyeknek démoni erőket tulajdonítottak, ezért nem fogyasztották azokat. A böjtölés egyik oka tehát a démonoktól való megszabadulás, a másik pedig az erősítő hatás volt.

Régen az orvostudományban azt várták a böjttől, hogy meggyógyítja az embert. Így az volt a gyakorlat, hogy mielőtt bevették volna a gyógyszereket, varázsszereket, előtte böjtölni kellett, mert így nagyobb volt a hatás.

Európa-szerte ősi tavaszváró ünnep a farsang. Ideje a január 2- 8. közé eső vasárnaptól, /Vízkereszt/ húshagyó keddig tart. Másnap, hamvazószerdától kezdődik a húsvétot megelőző nagyböjt. Még egy kivételes nap van a böjtben, a „torkos csütörtök”, amikor az összes megmaradt farsangi finomságot el lehet fogyasztani – ez rendkívül jó reklámfogás a vendéglátóhelyeknek.

A keresztény egyház az első századoktól kezdve előírta hívei számára hosszabb időszakokra, illetve bizonyos napokra az étkezéssel kapcsolatos megszorításokat. A böjtnapokra háromszori étkezést írt elő egyszeri jóllakással, tartózkodást a hústól, a zsíros ételektől.

Nagyböjt idején hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartott a hústilalom. A nagypénteki böjtöt a protestánsok is követik. Ezen a napon csak egyszer esznek: este. Nem tiltották ugyan el őket a húsevéstől, de sokfelé átvették a böjt e szokását a katolikusoktól. A nagypénteki böjt kiterjedt az előtte való napra is. Innen származik a „zöldcsütörtök” népies név is. /Jellegzetes étrendi összeállítása a spenót, rántott zsemlével/.

Tágabb értelemben a böjt önmegtartóztatást jelentett a testi, érzéki örömöktől, tehát tilos volt a mulatozás, a bál, a lakodalom. A lányok, a menyecskék is egyszerűbb, sötétebb színű ruhákat viseltek. Az ifjúság körében a tilalmak miatt, illetve ellenére jellegzetes játékok, szokások alakultak ki.

Rohanó világunkban manapság azonban sokan nem csak vallási meggyőződésből, hanem diéták részeként is pár napos böjtkúrákkal próbálnak változtatni egészségi állapotukon, közérzetükön javítani.

A böjt azonban nem összetévesztendő a koplalással!

Számos esetben fogyókúrák részeként is szívesen alkalmaznak egy-egy folyadék- vagy gyümölcsnapot. Aki rendszeresen és egészségesen táplálkozik, szintén tarthat esetenként ilyen napot (különösen javallt a bőséges ünnepi étkezések után), de ezt valójában nem nevezhetjük böjtnek.

Sokak számára lehet segítség a terápiás jelleggel történő böjt. Alkalmazásakor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy gondosan összeállított étrendet kell alkalmazni.

 Közismert a léböjt fogalma is. Ezt meghatározott ideig és módón lehet folytatni, de otthoni körülmények között 3 napnál tovább nem ajánlott. Felügyelet mellett az erre szakosodott intézményekben, pedig a böjtölni vágyó állapota és a kezelő szakemberhatározza meg a böjt idejét. A léböjt kúra a modern kor vívmánya, általában méregtelenítésre használják. A gyógyászatban számos változata ismert.

A böjt ideje alatt átmenetileg súlyt veszítünk, de a szervezet a böjt befejezésével pár nap elteltével visszaállítja az eredeti testsúlyt. Fontos tudni: a böjt nem helyettesíti az egészséges életmódot vagy a súlyvesztéshez szükséges fogyókúrát, a változtatás elkezdéséhez viszont segítség lehet.

Minden egészségesember böjtölhet, aki képesnek tarja magát arra, hogy betartsa a szabályokat és gyakorolja a lemondást.
Terhesség és szoptatás alatt és a kisgyermekeknek nem szabad böjtölni!

Manapság a szigorúan vett böjti szokások eltűntek, jobbára mint étkezési hagyományok maradtak meg. Leginkább ezeknek is csak a nagyhéten, ill. nagypénteken tartjuk be a szabályait. Napjainkban a böjt egyre inkább divat-diéták részeként jelenik meg.

Miháldy Kinga