Öltözz te is kékbe! Az autizmus nemzetközi világnapja - április 2. - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Április 2-án világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a Földön.

Ezen a napon kék öltözékkel, szalagokkal, illetve középületek kék megvilágításával emlékeztetnek bennünket arra, hogy törődjünk autista embertársainkkal.

December 18-án az ENSZ 62/109-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának, hogy foglalkozzunk többet -és nem csak ezen a napon- az autizmussal élő emberekkel.

Röviden az autizmusról: az autista személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező ingereket. Ez az eltérő működés megnehezíti az autisták társas kapcsolatait is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni egy adott közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak a mimikából és a gesztusokból is.

Az autizmus a tudomány mai álláspontja szerint nem egy pontosan leírható, egy-gyökerű személyiségzavar, hanem számos változata létezik az enyhe spektrumzavartól a súlyos esetekig, így a fejlesztés is sokoldalú, az adott személyre szabott kell, hogy legyen.

Az autizmus pontos oka még nem tisztázott: jelenleg a kutatók álláspontja szerint főként genetikai, mások szerint viszont környezeti hatások is állhatnak a pervazív személyiségzavar hátterében.Az autizmus már kisgyermekkorban is megmutatkozhat – az esetek többségében így is történik – de vannak emberek, akikről csak a felnőtt korban  derül ki, hogy autisták (sikertelen kapcsolatok, egyedi viselkedés, különleges reakciók).

E zavar a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ám sok olyan fejlesztő módszer létezik, amellyel az autista személyek életninősége javítható, a jól funkcionáló autisták sikeresen integrálhatók a társadalomba.

Ma hazánkban mintegy 100 000 autista ember él, ez azt jelenti, hogy minden 100. embertásunk az autizmus enyhébb vagy súlyosabb formájában szenved.

Ezen a napon az Autisták Országos Szövetsége csatlakozik a világon zajló rendezvényekhez, idén 60 magyarországi program hívja fel a figyelmet erre az össztársadalmi szinten is nagyon fontos problémára.

Szerte Magyarországon ikonikus épületeket, Budapesten a Szabadság szobrot,hidakat öltöztetnek kék színű fénybe, elindult a” Ragyogj kéken” kampány is.

 Az autisták köztünk élnek, vigyázzunk rájuk, segítsük őket!

Kategória: Egyéb