Csapról, vízről és folyadékfogyasztásról - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Gyakran halljuk, mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ehhez azonban nem csak az általunk elfogyasztott ételek, de a megfelelő folyadékfogyasztás is hozzá tartozik.Mennyit igyunk naponta? Mi a megfelelő folyadék számunkra?

Testünk több, mint 50%-a víz, szervezetünk számos funkciójában fontos szerepet játszik. Többek között szabályozza a vérnyomást, segíti a tápanyagok oldódását és szállítását. Már 2% folyadékvesztés is kihat a fizikai és szellemi teljesítőképességünkre.

A napi igényünk átlagosan 2,5 liter, ebből 1-1,5 litert iszunk meg folyadék formájában, a maradék 1 litert pedig ételekből és oxidációs folyamatokból vesszük magunkhoz.

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de nem szabad kizárólag erre hagyatkoznunk, vagyis ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk. A szomjúságérzetről fontos még tudni, hogy kisgyermekkorban, illetve időskorban csökken ez az érzet. Ezért is kiemelten fontos a nyári hőségben odafigyelni ennek a két korosztálynak a megfelelő folyadékbevitelére, ugyanis a kiszáradás őket veszélyezteti a legjobban.

Különösen időskorban fontos tudatosabbá tennünk a napi folyadékfogyasztásunkat. Tegyük a kezünk ügyébe a poharat és a vizes palackot, vagy helyezzük olyan helyre, ahol gyakran járunk, és mindig, amikor elmegyünk mellette, igyunk egy pohárral.

Melyek a legjobb folyadékok?

  1. Víz, ásványvíz

A víz a legjobb szomjoltó, érdemes napi bevitelünk nagy részét ebből fedezni. Energiát nem tartalmaz, viszont a jó minőségű ásványvíz ásványi anyagokban gazdag. Többek között kalciumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaz. Magyarország Európa egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhellyel rendelkező országa. Érdemes kihasználni az ország adottságait, és nem leragadni egy adott típusnál, hanem itt is a változatosság elvét követve váltogatni az egyes márkákat.

  1. Gyümölcs-, és zöldséglevek

A folyadékpótlás mellett rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Érdemes a 100%-os változatokat választani az alacsonyabb gyümölcstartalmú cukrozott termékek helyett. Élvezzük ki a gyümölcsök és zöldségek természetes ízét és édességét!

  1. Gyümölcsteák, zöld teák

Szomjunk oltására jó választások lehetnek a különféle teák. A koffein mellett egyéb élénkítő hatású anyagokat is tartalmaznak, pl. teobromint.

Ízesítésükhöz választhatunk cukrot, mézet, édesítőszert, citromot,egyes országokban kedvelik a tejet is. Ha azonban édesítünk, érdemes figyelembe venni, hogy a hozzáadott cukor is hozzájárul a napi energiabevitelünkhöz. A teák már önmagukban is ízletesek, ha helyesen készítjük el. Gyakori hiba például a teafilter vagy a tealevelek túláztatása, ilyenkor a csersavak oldódása is megindul, és ez kellemetlen, kesernyés ízt kölcsönözhet a teának.

  1. Tej és tejes italok

Az egészséges táplálkozási ajánlások szerint napi 0,5 liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kell fogyasztanunk. Ebből is látható, hogy a tej milyen fontos táplálék. A folyadékpótlás mellett értékes fehérje- és kalciumforrás.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit fogyasszunk mértékletesen?

  1. Alkoholos italok

Az alkohol egészségre, különösen a májra gyakorolt kedvezőtlen hatása közismert. De számos más káros hatása is van. A koffeinhez hasonlóan vízhajtó hatással rendelkezik, amelynek következtében kivonja a vizet a szervezetből, és csak még szomjasabbak leszünk. Törekedjünk tehát a mértékletes, jó minőségű alkohol, pl. minőségi vörösbor fogyasztására.

  1. Üdítőitalok

Az üdítőitalok legnagyobb hátránya, amiért mértékletes fogyasztást ajánlunk, hogy hozzáadott cukrot,úgynevezett üres kalóriákat tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy energián kívül semmi más értékes tápanyagot nem tartalmaznak. Emellett bizonyos italok, pl. a kóla nagy mennyiségű foszfort tartalmaz, amelyre kis mennyiségben szüksége van a szervezetnek, de túlzó fogyasztásakor megakadályozza a kalcium beépülését a csontokba, elősegítve a csontritkulás kialakulását.

  1. Kávé

A kávéfogyasztásnális fontos a mértékletesség. Kutatások ugyan kimutatták, hogy napi 1-2 csésze kávé nem káros, sőt akár jótékony hatással is lehet a szív- és érrendszerre. De a túl sok kávé a benne lévő koffein miattmár ártalmas lehet. A szervezet a koffeinhez is hozzá tud szokni, hiánya pedig elvonási   tünetekkel jár, pl. ingerlékenység, fejfájás. Emellett kevesen tudják, de a koffein is kiválthat mérgezési tüneteket. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, emésztési, valamint szív- és légzési zavarokat okozhat.

  1. Energiaitalok

Az elsősorban a fiatalok körében kedvelt ital, élénkítő hatása miatt örvend nagy népszerűségnek. Egyre gyakrabban hallunk azonban egészségkárosító hatásairól. Ennek az az oka, hogy a koffein mellett más élénkítő anyagokat is tartalmaz, pl. taurint, ginzenget és guaranát. Ezek mind fokozzák a koffein hatását. Ezzel megnő a koffeinnél már említett mellékhatások, mérgezési tünetek esélye. Az energiaitalok másik veszélyes fogyasztási módja az alkoholokkal történő kombinálása. Ez fizikai rosszulléthez, akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Az egészséges életmód fontos elemei a táplálkozás és a mozgás, de nem szabad elfeledkeznünk testünk megfelelő folyadékpótlásáról sem. A tiszta víz megőrzése nem csak a környezetnek, hanem számunkra is nélkülözhetetlen. Erre hívja fel a figyelmet minden évben március 22.-én, a Víz világnapja is. Figyeljünk folyadékfogyasztásunkra!

Tóth Eszter

Források:

http://asvanyvizek.hu/mit-kell-tudni-az-asvanyvizrol/asvanyvizeink/

https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Foszfor_a_csontjainkban?aid=20081120185134

http://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/a-folyadekfogyasztas-jelentosege-szerepe/strs0bn

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13570/amit-a-folyadekfogyasztasrol-tudni-kell

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14091/sulyos-egeszsegkarosodast-okoznak-az-energiaitalok