Boldogság-helyzet és új utak - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Március 20-a a boldogság világnapja. Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben döntött arról, hogy a nemzetközi világnapok közé emeli ezt a napot is. Ebben a döntésben közrejátszottak azok a kutatási eredmények is, amelyek arról számolnak be, hogy az egyének boldogsága olyan nagy jelentőségű, hogy az ország gazdasági növekedésére is hatással van.

Mi a helyzet ma Magyarországon a boldogság tekintetében?

A Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja 2018-ban is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét. A 7506 személy részvételével zajló vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy 2017-hez képest 2018-ban jobb a boldogság-helyzet hazánkban. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy az ország különböző régiói között komoly eltérés van.

Az adatok szerint a legboldogabb megyeszékhely Szombathely, az utolsó helyen pedig Salgótarján áll.Budapest 15. helyet foglalja el a 19 város rangsorában.

Emellett többek között arra is fény derült, hogy különbség mutatkozik a nemek és a különböző korosztályok boldogság-szintjében is.

A nők minden korcsoportban boldogabbnak vallják magukat, mint a férfiak. Emellett az is kiderült, hogy az anyagi helyzet, az iskolázottság, a családi állapot, a gyermekek száma is összefüggést mutat a boldogság mértékével.

Hogyan tehetünk a boldogságunkért?

A nemünk, a lakóhelyünk, vagy az anyagi helyzetünk általában nem olyan tényezők, amit a boldogságunk érdekében könnyen meg tudunk változtatni. Viszont van más, amit tehetünk!

Széleskörűpszichológiai kutatások eredményei ugyanis azt mutatják, hogy jóllétünk, boldogságérzetünk elsősorban nem a körülményeinktől függ. A külső,és az öröklött tényezők mellett óriási szerepe van annak, hogy hogyan viszonyulunk a minket körülvevő világhoz. Ez a pozitív viszonyulás, a boldogságra való képesség bennünk van, mindenkiben feléleszthető és fejleszthető. Erre számos lehetőségünk van, nézzünk néhány példát.

Keretezd át!

Átkeretezésnek nevezzük azt a hatékony technikát, amikor egy dolgot, helyzetet egy teljesen más nézőpontból veszünk szemügyre, és így egy egészen más jelentéssel tudjuk felruházni. Talán felmerül a kérdés, hogy ez nem önmagunk becsapása? Az igazi átkeretezés nem az, hiszen a kérdésnek egy másik, de ugyanúgy valóságos és fontos aspektusát emeli a figyelmünk középpontjába. Ha szeretnénk átkeretezni valamit, akkor tegyük fel a kérdést, hogy mi lehet az adott helyzetnek a jó oldala? Ezt persze olykor nem könnyű megtalálni, de ha gyakoroljuk, egyre könnyebben fog menni, rááll a gondolkodásunk erre a működésmódra.

A minap például siettem a HÉV-hez, de az orrom előtt becsukódott az ajtaja. Először nagyon feszült lettem ettől, hiszen nem véletlenül szaladtam utána, találkozóra igyekeztem. Ahogy dúltam-fúltam, és lihegtem a futás miatt, hirtelen ráeszméltem arra, hogy végül is a helyzet adott: a HÉV nem fog előbb jönni akkor se, ha tovább idegeskedem, viszont van 12 percem arra, hogy kifújjam magam, rendezzem a gondolataimat a friss tavaszi levegőn, élvezve a naplemente fényeit, amadárcsicsergést. Az már csak hab volt a tortán, hogy az a szerelvény, amire eredetileg szerettem volna felszállni, meghibásodott, a rajta utazóknak le kellett szállniuk, majd felszállni arra a járatra, ahol én már kényelmesen elhelyezkedtem. Ha ekkor még továbbra is a lekésett járat miatt bosszankodtam volna, lehet, hogy ezt a pozitívumot észre sem veszem.

Keresd az apró örömöket, és élvezd ki a pillanatot!

Számos tapasztalati és kutatási bizonyíték mutatja, hogy tartós boldogságot eredményez, ha megtanuljuk észrevenni és élvezni az életünkben előforduló apró örömöket. Ez bármi lehet. Fedezzük fel, hogy nekünk mi az, ami jókedvet, jó érzéseket hoz, és ne rohanjunk elaz ilyen élmények mellett, akármilyen kicsinek is tűnnek. A képzeletünkben formálódó, néha szinte már mesébe illő boldog pillanat, ami felé olykor, minden mást figyelmen kívül hagyva továbbsietünk, nem mindig azt hozza, amire számítunk. Minél nagyobbak az elvárásaink az ilyen „igazi” pillanatokkal kapcsolatban, annál nehezebben teljesülhetnek. Ezek az apró pillanatok azonban itt vannak körülöttünk, csak észre kell vennünk. Az elégedett személyek sem azért tapasztalnak többször pozitív élményeket, mert szerencsések, hanem mert nyitott szemmel járnak.

Ünnepeld meg a sikereket, örülj a jó híreknek!

A szakemberek azt javasolják, hogy bátran veregessük meg a saját vállunkat, ha sikert érünk el. Ne szégyelljünk büszkének lenni magunkra, ha megdolgoztunk az eredményért. Természetesen ebben is fontos megtalálni az egyensúlyt. Ahogy a túlzott szerénység sem jó hatású, úgy a túlságos önhittség sem előnyös. Pozitív érzéseinket fokozhatja, ha jó élményeinket, sikerélményünket másokkal is megosztjuk. Használjuk ki a nagyszerű alkalmat, és örüljünk együtt párunkkal, rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel az ő sikerüknek is!

Ne várjunk el magunktól örökös boldogságot!

Ha valaki boldog ember, az nem azt jelenti, hogy minden pillanatban boldognak érzi magát. Ez lehetetlen is lenne, és így nem is érdemes célként kitűzni. Elkerülhetetlen, hogy az élet olykor nehéz helyzetek elé állítson minket, ezeket is fontos megélni, átélni. Azonban ha megtanuljuk meglátni a pozitív oldalát a helyzeteknek (átkeretezés), észrevesszük és élvezzük a természetesen adódó apró örömöket, és igazán átéljük sikereinket, akkor a nehézségekből is könnyebben tovább tudunk lépni a boldogság felé.

A boldogság ingyen van, a Boldogságprogram is

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 hónapos, ingyenes Boldogságprogramot kínál, ami a pozitív pszichológia kutatásaira épül, módszerei bizonyítottan hatékonyak.

Természetesen ez a program sem a problémamentes élet elérését tűzi ki célul, inkább segítséget nyújt ahhoz, hogy megtanulhassunk könnyebben szembenézni a kihívásokkal, és pozitív életszemléletet alakíthassunk ki. Ennek eléréséhez persze arra van szükség, hogy mi magunk szánjunk energiát a saját fejlődésünkre.

További részletek a Boldogságprogram honlapján olvashatóak: http://boldogsagprogram.hu/

Kozma Orsolya

Források és további információk:

http://boldogsagprogram.hu/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/pal-feri-boldogsag-feltetel-nelkul-valo-2207713/

Szendi Gábor: Veszteségből nyereség, vereségből győzelem. In: Veszteségből nyereség, vereségből győzelem – A lelki megküzdés útjai. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2013

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/erdekessegek-nagyvilag/marcius-20-a-boldogsag-vilagnapja/115493

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ma-van-a-boldogsag-nemzetkozi-napja/

https://funzine.hu/2018/03/20/have-fun/boldogsag-vilagnapja/