4 évszak - egészséges táplálkozás - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A táplálkozási szokások sokat változtak az elmúlt évtizedekben. A bővülő kínálat lehetővé tette, hogy minél színesebben és egészségesebben étkezzünk. Az ízletes hazai halfajták mellett megjelentek a sós vizek halai, a tenger gyümölcsei és az egzotikus gyümölcsfajták a nagyobb élelmiszerláncok kínálatában is. Egész évben rendelkezésünkre állnak a friss zöldségek, a sokszínű fagyasztott zöldségmixek mellett.  A világhálón tömérdek recept található, így az elérhető alapanyagokból könnyen elkészíthetjük más nemzetek ételeit is.

Érdemes azonban a változatosság mellett a szezonális élelmiszerekre is tudatosan odafigyelni.  Minden zöldségnek, gyümölcsnek megvan a saját évszaka. Ilyenkor található meg bennük a legtöbb vitamin, és ásványi anyag, Nem mellesleg a pénztárcánknak sem mindegy, hogy mit, mikor vásárolunk meg.

A szervezetünknek is más az igénye a különböző évszakokban.

Télen több kalóriát, energiadúsabb ételeket kíván a szervezetünk, hiszen a hidegre kell felkészülnünk. Sokan érzik, hogy ilyenkor másfajta ételeket kívánnak, másként táplálkoznak, amely egy kevés súlygyarapodásban is megnyilvánulhat. Ezt azonban tavasszal könnyedén le is adhatjuk. Mindenképp figyeljünk a mértékre, mert a pici súlytöbblet, ha nem tudunk tőle megszabadulni, évek alatt elhízáshoz vezet.  Próbáljuk meg mérsékelni a zsírosabb, fűszeresebb ételek fogyasztását, így elkerülhetjük a plusz kilók lerakódását. Fontos, hogy ne csak nyáron, de télen is figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre. Inkább a meleg italokat, gyógynövényes teákat részesítsük előnyben.

Tavasszal fogyasszunk minél több nyers, vitamindús zöldséget! Ezek frissen fogyasztva a legértékesebbek. Érdemes kipróbálni különféle recepteket, amelyek segítségével más-más kombinációban és fűszerezéssel használhatjuk őket, így nem válnak unalmassá.  A teljes értékű fehérjebevitelt sovány halakból, húsokból, zsírszegény tejtermékekből és tojásból fedezzük. Tavasszal érdemes például csírázó magvakat és hasonlóan magas tápértékű alapanyagokat is fogyasztani, hogy segítsük szervezetünk újratöltődését!

Nyáron a magasabb hőmérséklet, a gyakori és intenzív verejtékezés miatt inkább magasabb víztartalmú, ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedő élelmiszereket fogyasszunk! Figyeljünk oda a folyamatos víz-és folyadékbevitelre. Egyszerre kisebb adagokat együnk egy-egy étkezésnél! Fogyasszunk nyers és párolt zöldségeket, halakat és könnyen emészthető, zsírszegény ételeket (ritkábbak legyen a bő zsiradékban sült, rántott ételek).

Ősszel a szervezet inkább a kevésbé fűszeres, natúr ízekre vágyik. Jönnek az őszi gyümölcsök, például az alma, a körte, a szilva és a szőlő. Együnk sütőtököt, céklát, diós-mákos ételeket, káposztát és karalábét.

Ismerje meg jobban az élelmiszereket dietetikus szakembereink segítségével, az EFI iroda 4 évszak klubjában.