Sportolás a szülés után - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Sok anyuka szembesül vele, hogy a szülést követően számos változás történt a testében. Sokszor nem is könnyű meghatározni mi, csak valami más. Ugyan ilyenkor a baba a legfontosabb, mégis sok mamában kialakul a szorongás azzal kapcsolatban, mennyire maradandóak ezek a változások. Kevés az információ azzal kapcsolatban mikor és hogyan érdemes elkezdeni sportolni, van-e mód arra, hogy segítsük a regenerálódást.

A várandósságsorán a női test felkészül a szülésre, hormonális hatásra a kötőszövetek, ízületek is lazábbá válnak. A növekvő pocak miatt előrébb kerül a test súlypontja, és megváltozik a testtartás. Fokozott teher nehezedik a gerincre, a gátizomzatra és az egyenes hasizomra. Maga a szülés is nagy erőpróba a női szervezet számára.

Komoly gerincelváltozás, mint például a porckorongsérv, szerencsére ritkán alakul ki a várandósság alatt, a szülés után azonban gyakoriak a hátfájdalmak a megváltozott terhelés miatt. Az ízületeknek is időre van szükség, míg újra visszanyerik eredeti teherbírásukat. A gátizomzat is gyengülhet, mely megnyilvánulhat a hüvely gyengeségében, esetleg vizelettartási zavarokban. Az egyenes hasizom szétnyílása is előfordulhat, melynek egészségügyi kockázatot jelent, bár sokszor csak az tűnik fel, hogy nem akar a pocak visszahúzódni.

A szülés után tehát sok tényező befolyásolja a regenerálódás mértékét és ütemét. A fent említett elváltozások javítására célzott módszerek léteznek. Arra azonban minden édesanyának fontos odafigyelni, hogy csak fokozatosan térjen vissza a sportoláshoz, hiszen az említett területek gyengébbek, sérülékenyebbek, mint korábban. Vannak olyan gyakorlatok, melyek hosszabb ideig ellenjavalltak, de kiválthatók más típusú feladatokkal, melyek pozitív hatást gyakorolnak az anyai szervezetre.

Az EFI programjáról itt tájékozódhat!

Huszárné Kürti Éva