Fogyni szeretnék! De hogyan? – Az egészséges testsúlycsökkentés - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az internet világában számos cikket, beszámolót olvashatunk a különféle fogyókúrákról. Alma diéta, Atkins, léböjt, hogy csak néhányat említsünk. Gyakran azonban azt tapasztaljuk, hogy ezek a diéták nem hatásosak, vagy a gyors fogyás után újabb súlynövekedés történik. Akkor mi az egészséges és tartós testsúlycsökkentés titka?

A kulcsszó az életmódváltás. Ha valaki elhatározza, hogy fogyni akar, akkor érdemes olyan segítséget keresni, ahol több szakma együttesen támogatja az ideális testsúly elérését.  A szakemberek nem csak az étrend összeállításában segítenek.  Első lépésként felmérik az elhízás mértékét, segítenek meghatározni a reálisan elérhető célokat és támpontokat adnak a szükséges életmódbeli változtatásokhoz.

Az egészséges testsúlycsökkentés fontos elemei: a kellő motiváció, a helyes táplálkozás, és a megfelelő testmozgás.

A motiváció talán a legfontosabb, hisz ha mi magunk nem köteleződünk el az ügy mellett, akkor hiábavaló minden jó tanács és segítség. Nekünk magunknak kell akarni a változást. A motiváció is erősíthető, és megfelelő technikákkal hosszú időn át fenntartható.

A másik két pont: a testmozgás és a helyes táplálkozás szorosan összefügg. Egyik nem létezhet a másik nélkül.

Gyakorlatilag bármilyen testmozgás éget valamennyi kalóriát. Szakemberek szerint a legjobb zsírégető mozgások a futás, gyaloglás, kerékpározás. A legfontosabb azonban, hogy élvezzük a testedzést és hosszútávra illesszük be a hétköznapjainkba. Sok embernek gondot okoz megtalálni a számukra megfelelő mozgást, valamint a rá szánt időt. Ne adjuk fel! Próbáljunk ki többféle mozgásformát, és ha pedig nincs lehetőségünk hetente több órát rászánni, apróbb praktikákkal a mindennapi rutinunkba is belecsempészhetjük a mozgást. Például lépcsőzéssel. Ha egy iroda második emeletén dolgozunk vagy egy emeletes társasházban lakunk, a lift helyett válasszuk a lépcsőzést.

A táplálkozási témában gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen a jó diéta? Íme néhány tipp:

  • A napi ételmennyiséget osszuk el 4-5 étkezésre. Ne hagyjunk ki étkezést, ugyanis, ha a szervezetünket akarattal éheztetjük, a következő étkezéskor jó eséllyel nagyobb adagot fogunk enni.
  • Fogyasszunk zsírszegény termékeket. Ma már termékek széles választékából válogathatunk a boltok polcain. Ha fogyni szeretnénk, válasszuk a zsírszegény termékeket pl. alacsony zsírtartalmú tejet, pulyka mellsonkát, óvári sajtot.
  • Fogyasszunk naponta többször zöldséget, gyümölcsöt. Vitamin és ásványi anyag tartalmuk mellett nem elhanyagolható rost tartalmuk, amelyek amellett, hogy segítik a bélműködést, teltségérzetet is okoznak.
  • Fontos azonban, hogy a magasabb rostbevitel mellett bőségesen fogyasszunk folyadékot is! Válasszunk energiaszegény italokat, például ásványvizet.
  • Vigyázzunk a megbúvó kalóriákkal! Nem is gondolnánk, hogy milyen apró változtatásokkal csökkenthetjük a fölös kalóriabevitelt. Ilyen például a cukros üdítők elhagyása, a nassolás mellőzése (vagy időnként egészséges alternatívával helyettesítése), illetve az alkohol elhagyása. 1 gramm alkoholban ugyanis közel ugyanannyi kalória rejtőzik, mint 1 gramm zsírban.

A legfontosabb azonban, amit tudnunk kell, hogy ne átmeneti megoldást keressünk, hanem olyan módon alakítsuk át napi rutinunkat, mely egy életen át fenntartható. A másik fontos dolog, hogy ne várjunk azonnal eredményt. Az egészséges, tartós fogyási ütem 0,5-1kg/hét. Ez egy hosszú folyamat, amelyhez kitartás és idő szükséges. Az önsanyargató fogyókúrák következménye a még nagyobb mértékű elhízás!

Az Egészségfejlesztési Iroda testsúlycsökkentést támogató programjában dietetikus, pszichológus, sportoktató és egészségfejlesztő szakemberek nyújtanak támogatást a sikeres életmódváltás megvalósításához. A foglalkozások állapotfelméréssel, előadásokkal és egyéni tanácsadással valósulnak meg.

Tudjon meg többet a programról!

Tóth Eszter

Kategória: Súlykontroll