Idős korban is mozgékonyan - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eszköze a rendszeres testedzés. 65 év felett is számos előnye van az életkornak megfelelő mozgásnak. Egyrészt rendkívül jó hatással van a szív- és érrendszerre, a légzőszervekre, a mozgásszervekre, másrészt a kedélyállapotot is javítja.

Bizonyított, hogy azoknak az idős emberek, akik fizikailag aktívak:

  • alacsonyabb a halálozási arányuk korcsoportjukban, kisebb valószínűséggel fordul elő körükben koszorúér-betegség, magasvérnyomás-betegség, II. típusú cukorbetegség, vastagbél-rák és emlőrák. Szív- és érrendszerük, izomzatuk ellenállóbb (fittebb), testtömeg-indexük egészségesebb;
  • laboratóriumi értékeik kedvezőbbek a szív-érrendszeri betegségek, a II. típusú cukorbetegség kockázatát illetően, valamint a csontok egészsége tekintetében;
  • funkcionális egészségük kedvezőbb, alacsonyabb az elesések kockázata, jobbak a kognitív funkcióik és alacsonyabb a mérsékelt és súlyos korlátozottság kialakulásának kockázata,
  • társadalmi szerepeikben is kevésbé korlátozottak

(Forrás: http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_olderadults/en/)

Érdemes azonban gondosan kiválasztani a megfelelő mozgásformát, kikérni a szakemberek véleményét.

Jó szívvel ajánljuk a Magyar Szabadidősport Szövetség Mozgásélmény Szenioroknak programját, amely az alábbi linken bárki számára ingyenesen elérhető, és online végezhető:

https://masport.hu/mozgaselmeny-szenioroknak/

Az oldal közepén egy számláló jelzi, hogy a következő foglalkozás mikor érhető el. Az aktuálisan zajló órák is itt jelennek meg. A jobb oldali sávban található az órarend, illetve számos hasznos információ, ami segítséget nyújt a megfelelő óra kiválasztásához.

Kiváló mozgásforma a tempós gyaloglás is. Az EFI kollégáiként támogatjuk a települési gyaloglóklubok megalakulását, amelyek egyrészt társas élményt jelentenek, másrészt a tervszerűen zajló foglalkozások során intenzívebb edzéshatás érhető el. Amennyiben úgy érzi, hogy szívesen gyalogolna társaságban, kérjük írjon nekünk az efi@szeirendelo.hu email címre. Az alakuló csoportoknak megtanítjuk a szakszerű bemelegítést, a helyes gyaloglási technikát, az óra végi levezetést, és támpontokat adunk az edzések tervezéséhez.

Fontos tudnunk, hogy a mozgás szeretete nem életkorfüggő, így bármikor elkezdhető, csak meg kell találni azt a megfelelő módot, mely az egészséget szolgálja.

Törökné Bakos Bea, Huszárné Kürti Éva

Kategória: Cikkek