Figyeljünk egymásra - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az adventi időszak csodálatos fényei, a karácsonyi vásárok magával ragadó színes forgataga sokak számára a boldog készülődést, a családdal együtt töltött időt hozzák. A mindennapokat megtölti az ünnepi hangulat, a melegség érzése. Ezek az év végi napok azonban nem mindenki számára derűsek. A karácsonyi időszakban többen fordulnak segítségért a lelkisegély-vonalakhoz, és sajnos az ünnepeket követő napokban az öngyilkosságok számában is emelkedés figyelhető meg. Az ilyenkor előforduló levertség, tartós rossz hangulat hátterében több tényező állhat. Ezek közé tartozik a depresszió mellett a magány is.

Emberi természetünk része, hogy szükségünk van olyan társakra magunk körül, akikkel megoszthatjuk gondolatainkat, akikre számíthatunk, akik figyelnek ránk, és akikre mi odafigyelhetünk. A jó kapcsolatok megtartó erejűek, megóvnak a magánytól, és értelmet adhatnak az életnek.

A karácsony sokak számára egyet jelent a családdal, barátokkal töltött idővel. Éppen ezért ez az időszak különösen nehéz lehet azoknak, akik egyedül vannak. Szomorúságot hozhat, ha nincs kihez fordulni, és könnyen elhatalmasodhat az az érzés, hogy senkinek sem számítunk.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk azokra, akik magányosak lehetnek. Nézzünk körül családtagjaink, ismerőseink, szomszédaink között, és tegyük fel a kérdést: Érezheti magát egyedül valaki? Szüksége lehet segítségre, vagy akár csak egy kis odafigyelésre?

Természetesen a legjobb, ha nem csak az ünnepek környékén szánunk időt rokonainkra, barátainkra, magányos szomszédunkra, hanem egész évben ápoljuk ezeket a fontos kapcsolatokat. A karácsonyi időszak azonban nagyszerű alkalom arra, hogy megtegyük az első lépést.

Egy jó szó, egy kis figyelem nem kerül számunkra semmibe, mégis rengeteget jelenthet annak, akinek címezzük. Ráadásul ebben az esetben is igaz, hogy nem csak kapni jó, hanem adni is. Az önzetlen cselekedetek, a segítség, a figyelem ugyanis nem csak a mesében nyeri el jutalmát. Könnyen megfigyelhetjük magunkon, hogy az ilyen tettek által mi is jobban érezzük magunkat. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy egészségünkre, immunrendszerünkre is pozitív hatással van.

Ahogy mondani szokás: aki nem hiszi, járjon utána! 🙂

Kozma Orsolya

Forrás:

https://pszichoforyou.hu/karacsonyi-interju-bagdy-emokevel/

https://hvg.hu/itthon/20131227_karacsony_lelki_segely_halal

http://www.szon.hu/jobban-figyeljunk-egymasra-a-klinikai-szakpszichologus-karacsonyi-tanacsai/2151512