Nem mind arany, ami fénylik – néhány gondolat a fogyókúrás készítményekről - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

„Felejtsd el a fogyókúrát!””Fogyás éhezés nélkül! „Megdöbbentek az orvosok, amikor látták ..!”  Ugye ismerősen csengenek ezek a szlogenek, hiszen ezzel a felhívással nap, mint nap bombáznak minket a csodatévő szereket kínáló reklámok.  Valahol legbelül mindannyian tudjuk, hogy ilyen megoldások nem léteznek, a csodavárás mégis ott él mindenkinek a lelkében, és ezek az ígéretek éppen ezt célozzák meg. Jó esetben az egészségünk nem, csak a pénztárcánk bánja – azonban érdemes odafigyelnünk néhány dologra.

Az elmúlt években többször felröppentek olyan hírek, hogy bizonyos fogyókúrás termékekben gyógyszer-összetevőket találtak. Ez több okból is nagyon veszélyes.

 1. Mivel nem gyógyszerről van szó, nem megbízható a hatóanyag-tartalom mennyisége, minősége, de még a hatóanyag felszabadulásáról sincsenek információk. Röviden, nem tudjuk, hogy hat ránk.
 2. Több gyógyszert bevontak már, illetve kerültek tiltólistára hatóanyagok, mert hosszú távon az előny/kockázat mérlegelésével nem tűntek kellően biztonságosnak, pedig ezeket csak orvos írhatta fel, kellő körültekintéssel, az ellenjavallatok figyelembevételével. A felkészült szakemberek pontosan tudják, hogy ezek a készítmények is a teljes életmódváltás támogatására szolgáltak jelentős túlsúly esetén, és semmiképp sem önmagukban használva.(Nincs pontos információm, hogy jelenleg lenne forgalomban ilyen gyógyszer, bár 2017-ben voltak ezzel kapcsolatos hírek).
 3. Mivel nincs feltüntetve az adott összetevő, így olyan is beszedheti, akinek az egészségi állapota kifejezetten ellenjavalttá teszi a használatát. Egyértelműen veszélyeztetve az egészségét.

Fontos tehát, hogy hiteles embertől kérjünk tanácsot, és csak megbízható helyen vásároljunk. Különösen nagy a feketepiaca a fogyasztószereknek és a potencianövelőknek.

Nagyon sok termék, melyet az interneten hirdetnek, lenyomozhatatlan. Ha egy oldalon az alábbiakat találjuk, érdemes óvatosnak lennünk:

  • Olyan tudományosnak álcázott honlapokra vezetnek, ahol egy felépített marketing üzenetsoron át jutunk el a termékhez.
  • Nagyon sokszor rendkívüli akciót is kínálnak.
  • Elmaradhatatlan kellék a csodás hatásról beszámoló hozzászólások, vagy történetek sora.
  • Felsorakoztatnak „tudományos szakértőket” is, akiket sehol nem lehet megtalálni.
  • Gyanút keltő, hogy a különböző menüpontok alatt vagy nem találunk tartalmat, vagy ugyanoda vezetnek.
  • Soha nem találunk közvetlen elérhetőséget, kizárólag futár útján lehet megrendelni a terméket.

Legyünk körültekintőek a „természetes alapú”, „növényi eredetű” hívószavakkal is. A gyógyszerészet is a növényi kivonatok használatával indult, és számos gyógyszer hatóanyaga ma is valamely növény kivonata, vagy ennek szintetikus változata. A gyógynövények használata is megfelelő ismereteket igényel. Attól, hogy valami növényi, még nem azt jelenti, hogy teljesen ártalmatlan. Gondoljunk csak a mérgező növényekre vagy a mérges gombákra (bár a gomba nem növény). Ráadásul sok hatóanyag kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont már méreg.

Visszatérve a testsúlycsökkentésre. Érdemes azt is őszintén átgondolni, hogy mennyi idő alatt szedegettük fel a felesleges kilókat, milyen út vezetett idáig, és ha hirtelen valami csoda folytán megváltoznánk, mennyi ideig maradna az ideális állapot, ha nem változtatnánk semmin. A visszafelé vezető utat sem lehet lerövidíteni, időt kell adni magunknak.

A fogyókúrát tehát tényleg érdemes elfelejteni, helyette az életmódváltásra kell koncentrálni. Ez sokszor igen rögös út, megtorpanásokkal, zsákutcákkal, bevehetetlennek tűnő szakadékokkal. Ezzel szembe kell néznünk, hiszen, ha könnyű lenne, mindenkinek sikerülne. A jó hír, hogy kollégáink, mint  tapasztalt túravezetők segítséget tudnak nyújtani, több szakma ismeretanyagának az egyesítésével.

Kürti Éva

Kategória: Súlykontroll