Budakalászi Egészségklub Őszi Szűrőnap - beszámoló - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Idén is megrendezésre került a Budakalászi Egészségklub szervezésében a mára már hagyományosnak számító Őszi Szűrőnap, a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében. A rendezvényt az Egészségfejlesztési Iroda is támogatta, kollégáink részvételével. Nagy örömünkre, sokan felkeresték az asztalunkat, és érdeklődtek a munkánk iránt.

Beszélgettünk az életmódváltás fontosságáról, nehézségeiről, és a lehetőségekről melyekben a szakemberek segítséget tudnak nyújtani.  Az egészségtudatos gondolkodás és életmód komplex megközelítést igényel. Akkor válik sikeressé, ha a különböző elemek, mint a lelki egészség, a testmozgás, a helyes táplálkozás személyre szabottan valósulnak meg, az egyéni adottságokat, a jelen állapotot, és lehetőségeket figyelembe véve, természetesen reális célok kitűzésével.

Irodánk ebben a rendszerszemléletű megközelítésben igyekszik segítséget nyújtani a lakosságnak. Az őszi szűrőnapon is együtt voltunk jelen a tanácsadó asztalnál.

Tapasztalt dietetikusunkat Ésik Juditot, sokan már különböző mérési eredménnyel a kezükben keresték fel. Leggyakrabban a magas testzsírszázalék miatt fordultak hozzá, de volt, aki a mért magasabb vércukorszint eredménye miatt, vagy egyéb problémájával kereste fel. Az egészséges táplálkozás alapjairól Tóth Eszter dietetikus, az életmódváltás elemeiről pedig Kürti Éva egészségfejlesztő, egészségtan tanár adott tájékoztatást.  

A lelki kérdésekkel Horváth Judithoz és Kozma Orsolya pszichológusokhoz fordultak az érdeklődők. Horváth Judit neve Szentendrén jól ismert, hiszen évtizedek óra segíti az embereket, és egyik szakterülete a biblioterápia (irodalomterápia) is már sokakhoz eljutott.

Izgalmas színfoltja volt a napnak, amikor a rendezvény szervezői hangos felhívással egy kis mozgásra invitálták a jelenlévőket. Egy külön teremben 3 illetve 4 órai kezdettel Törökné Bakos Bea gyógytornász kollégánk tartott vidám hangulatú tornát. Kellemes zenére, körben ülve végzett gyakorlatokkal frissült test és lélek.

Örülünk, hogy a sokszínű, érdeklődőkkel teli rendezvénynek mi is hasznos színfoltjai lehettünk. Köszönjük a lehetőséget a Budakalászi Egészségklubnak.