EFI az iskolai egészségfejlesztésben - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

November beköszöntével az EFI iroda is teljes fordulatszámon kezdett dolgozni. Számos rendezvényen jártuk. Az iroda működésének színterei nem csak a lakossági rendezvények, hanem az iskolák is. Irodánk októberben kezdte működését, és ez alatt a rövid idő alatt is számos iskolában, gimnáziumban jártunk már.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda debütáló iskolai rendezvénye a tahitótfalusi Pollack Mihály Általános Iskolában volt. A szombati munkanapon a gyerekek számos interaktív programban vettek részt.

Az iroda munkatársa Szabó Anikó védőnő az újraélesztésre oktatta a felsőbb éveseket, melyen ők maguk is gyakorolhatták a különféle elsősegély fogásokat. Nagy népszerűségnek örvendett még a Mentsük meg Gordont játék a szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai bemutatásában, amely az iskolai zaklatásra hívja fel a figyelmet.

Horváth Judit és Kozma Orsolya a Lelki Egészség Központunk (LEK) munkatársai előadással és játékkal készültek. Horvát Judit az evészavarokról tartott nagy hatású előadást a nyolcadikos lányoknak, míg Kozma Orsolya egy story kocka nevű játékkal készült az ötödikes fiúknak, amivel a kreativitásukat és csapatmunkájukat fejleszthették.

Az egészséges táplálkozás sem maradhatott ki a programból. Miháldy Kinga kicsiknek és nagyoknak tartott előadást a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról. Tóth Eszter, asszisztens és dietetikus vezetése mellett az ötödikesek arra keresték a választ, hogy Mi kerüljön a tányérjukra?

Végül, de nem utolsó sorban a tornacsarnokban Bakosné Török Bea, gyógytornász tartott minden porcikát átmozgató gyógytornát, mely nagy örömet szerzett a kicsiknek.

Az egészségnap megszervezésében Gerőcs Katalin, az Egészséges Városért Közalapítvány vezetője nyújtott hatalmas segítséget, ő maga is aktívan részt vett a rendezvényen.

A rendezvényt meglátogatta Dr. Pázmány Annamária a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei főigazgatója, egyben az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője is.

Az iskolai pályaválasztási napokon az egészségügyi szakmák bemutatásával segítettük az érdeklődő tanulókat a szigetmonostori Zöldsziget Általános Iskolában, valamint a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol az iroda vezetője, Huszárné Kürti Éva beszélt az egészségügy érdekes, ám talán kevésbé ismert szakmáiról.

A LEK munkatársai sem tétlenkedtek. A Móricz Zsigmond Gimnázium Projekt hetén Kozma Orsolya és Lehosik Mariann érzelmi intelligenciával, tanulásmódszertannal kapcsolatos játékos foglalkozásokat tartott a tanulóknak.

A szentendrei VSZC Petzelt József Szakgimnázium és Szakközépiskola pályaválasztási napján Horváth Judit pszichológus tartott előadást, és Gerőcs Katalin ismertette azon egészségnevelési programokat, amivel az EFI és a Közalapítvány segíteni tudja a szakképzés színvonalát.

A fent említett iskolák azonban csak az első állomások voltak. Az Egészségfejlesztési Iroda a jövőben igyekszik a Járás minél több iskolájába eljutni, és izgalmas programokkal bővíteni a gyerekek egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit.

Valamennyi rendezvény Szentendre Város Egészségügyi Intézményei és az Egészséges Városért Közalapítvány aktív közreműködésével, valamint Szentendre és a járás önkormányzatainak támogatásával valósul meg.