AIDS világnapi esemény - beszámoló - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

1988 óta a WHO kezdeményezésére december 1-e az AIDS világnapja. Célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemben, és tudatosítsa bennünk a biztonságos szexuális élet fontosságát. A világnap alkalmából az Egészséges Városért Közalapítvány és az Egészségfejlesztési Iroda ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásra invitálta a város iskoláit.

2018. november 28-án diákok özönlötték el a Hamvas Béla Művelődési Ház és Könyvtár előadótermét. Az Egészséges Városért Közalapítvány, a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda, és a Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete izgalmas ismeretterjesztő programmal készült a fiatalok számára. Szentendre Város Önkormányzat részéről közreműködött Kóbor Edit, aki konferálta az eseményt.

A programot Schwartz Dávid szentendrei kötődésű énekes nyitotta, megteremtve ezzel a jó hangulatot.

Ezután Dr. Szlávik János infektológus főorvos tartotta meg „Jobb az óvszer, mint a gyógyszer”című előadását, amely legfontosabb mondanivalója, hogy minden ember érdeke, hogy járjon szűrővizsgálatra, ugyanis, ha a betegség időben kiderül, akkor a mai orvostudomány sikeresen tudja kezelni, és akár 40-60 év túlélési időt is el lehet érni.

Főorvos úr beszélt még a vírus terjedéséről, a rizikó csoportokról és természetesen a magyarországi helyzetről. Kiemelte, hogy hazánkban mennyire fontos beszélni erről a témáról, ugyanis a megbetegedettek száma növekszik. 2017-ben 3500 fertőzöttet jegyeztek. A nemek tekintetében még mindig a férfiak vannak többségben, azonban a nők száma emelkedik.

Az előadás után kis pihenőként a diákok egy rövid bemutatót nézhettek végig az EFI működéséről. Kóbor Edit külön felhívta a figyelmet, hogy az iroda szeretettel várja a fiatalokat akár programokon, akár személyes kérdéseikkel az irodában.

Ezután dr. Lőrincz István nőgyógyász főorvos beszélt a megelőzés fontosságáról és a biztonságos szexuális életről. Valamint ő is felhívta a figyelmet a szűrések fontosságára, nem csak az AIDS, de a HPV-vírusok tekintetében is.

Zárásként ismét Schwartz Dávid énekelt, utolsóként egy Freddie Mercury dalt, felszólítva az egész közönséget, hogy emlékezzenek meg az AIDS-ben elhunyt, nagyszerű énekesről. A tiszteletére „gyújtott” több száz telefon lámpája emelkedett hangulattal zárta a rendezvényt.

Az EFI csapata köszöni minden résztvevőnek és előadónak a részvételt! Találkozzunk jövőre is!

Források:

Szlávik János – Jobb az óvszer, mint a gyógyszer c. előadása