Leszokni a dohányzásról. Mi segítünk! - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Leszokni a dohányzásról. Nem csak az akaraterő számít?

 A Füstmentes nap kiváló alkalom arra, hogy teszteljük, mennyire függünk a cigarettától. Sok dohányos úgy gondolja, hogy bármikor le tudná tenni a cigit, a legtöbb esetben azonban kiderül, hogy ez nem ilyen egyszerű. A nikotin, a lelki, és a szociális tényezők együttesen ugyanis a kábítószerekhez hasonló függőséget eredményeznek, ezért a dohányzás abbahagyása erős megvonási tüneteket okozhat. A panaszok fizikai és pszichés téren is jelentkezhetnek, például ingerlékenység, szorongás, fokozott étvágy, alvási és emésztési zavarok, és a koncentrációs képesség romlása formájában. Ez megnehezíti a leszokást, emellett a tünetektől való félelem sokszor visszatartja a dohányosokat attól, hogy felhagyjanak a káros szenvedéllyel, pedig segítséggel ezek a panaszok kezelhetők, leküzdhetők.

A leszokáshoz elengedhetetlen az elhatározás és az akaraterő, emellett a sikerességhez nagyban hozzájárulhat a témában tájékozott szakemberek segítsége is.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda 2019 januárjától lehetőséget kínál a dohányzással felhagyni szándékozóknak, hogy szakemberek által vezetett, ingyenes és komplex támogatásban vegyenek részt. A program a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben működő Tüdőgondozóval együttműködve, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának szakmai segítségével valósul meg.

További információk hamarosan!

Kozma Orsolya

Kategória: Dohányzás