5+1 tipp a cukorbetegeknek - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

A hasnyálmirigy által termelt inzulin feladata a cukor, vagyis a glükóz eljuttatása a sejtekhez. Ha azonban ez a rendszer sérül, és a vérben felhalmozódik a glükóz, akkor beszélünk cukorbetegségről. A diagnózis után a cukorbetegek életében számos kisebb-nagyobb változást kell bevezetni, de íme néhány hasznos tipp, amivel megkönnyíthető ez az új életmód.

  1. Ne féljünk a szénhidrátoktól!

A cukorbeteg étrend esetében alapvetően az energia és a szénhidrát bevitelen van a hangsúly. A cukorbetegeknek mindennap egy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell bevinniük egyenletesen elosztva a nap folyamán.

Néhány betegnél azonban előfordulhat, hogy túlzott aggodalom vagy esetleg félelem alakul ki a szénhidrátokkal kapcsolatban. A cukorbetegeknél valóban oda kell figyelni, hogy alacsony glikémiás indexű (vagyis nem drasztikus vércukorszint emelő hatású), rostban gazdag, jó minőségű szénhidrátot vigyen be. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, korpás zsemle, zöldségek, hüvelyesek.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrátok továbbra is a szervezet nélkülözhetetlen elemei, hisz többek között a sejtek számára energiát szolgáltatnak. Kiiktatásuk az étrendből, vagy az orvos által ajánlott mennyiségnél kevesebb bevitele súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

  1. Zsírmentesen

A cukorbetegségek közel 50%-nak hátterében az elhízás áll. Ezért is nagyon fontos, hogy a diagnózis után a beteg az étrend és a rendszeres testmozgás segítségével elkezdjen leadni a súlyából. Kutatások bizonyítják, hogy már 10%-os testsúly vesztés is javíthat az inzulin érzékenységen.

Éppen ezért a cukorbeteg étrend zsírszegény, vagyis az alapanyagválogatás során figyeljünk oda, hogy ételeinket sovány húsokból (csirkemell), sovány tej és tejtermékekből, sajtokból (óvári) és felvágottakból (pulykamellsonka) készítsük el.

  1. Alkoholt mértékletesen és csak kísérővel

Új étrend esetén mindig felmerül a kérdés, hogyan illeszthetők be az olyan élvezetiszerek, mint például az alkohol.

Cukorbetegek számára a mértékletes alkohol fogyasztást ajánljuk. Egyrészt az alkohol magas energiatartalma miatt, amely a zsírok energiatartalmával közel megegyezik, másrészt fontos szem előtt tartani, hogy az alkohol vércukorszint csökkentő hatású, amely súlyos esetben hipoglikémiához vezethet. Ezért cukorbetegek sose fogyasszanak alkoholt éhgyomorra, mindig csak valamilyen étkezéssel egybekötve.

  1. Mozogjunk rendszeresen!

A cukorbeteg kezelés másik fontos pillérje a rendszeres testmozgás. A mozgás javítja a sejtek cukor felvételét, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

Ajánlás szerint naponta 15-30 percet végezzünk valamilyen testmozgást. Például futást, gyaloglást, de akár a hétköznapjainkba is bele lehet építeni a mozgást. Ha emeletesházban lakunk, használjuk lift helyett a lépcsőt, vagy szálljunk le egy megállóval korábban a buszról és sétáljunk. A mértékletes és rendszeres testmozgás a legeredményesebb a cukorbetegek esetében.

  1. Cukros elsősegélycsomag

Egy cukorbeteget bármikor érhetnek váratlan események. Például egy osztálykirándulás vagy egy elhúzódó tárgyalás miatti kimaradt étkezés. Ezek mind hozzájárulhatnak a hipoglikémiához, vagyis mikor a vércukorszint a biztonságos értékhatár alá esik (<4mmol/l). Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk tartalék enni-, és innivaló, valamint inzulin, súlyos esetek kezelésére glucagon injekció. Tartsuk magunknál a betegkártyánkat is.

 

+1 Kerüljük a stresszt!

A stressz mindannyiunkat érintheti, a cukorbetegeket pedig különösen. Eleve egy új életritmust kell elsajátítaniuk, hozzá kell szokni a gyakori a vércukormérésekhez, ezek kezdetben mind stresszel járhatnak.

Azonban fontos tisztában lennünk, hogy a stressz emeli a vércukorszintet, ezért próbáljuk meg elkerülni.

A testmozgás másik nagy előnye, hogy stresszoldó hatással is rendelkezik. Például sok rendszeres futó számol be arról, hogy számukra a futás segíti a meditatív állapot elérését.

Ezenkívül érdemes különféle stresszoldó technikákat elsajátítani például a meditációt.

Az EFI iroda hamarosan új klubfoglalkozást indít cukorbetegek és a betegség iránt érdeklődők számára. Részletek hamarosan a honlapon és a facebook oldalon.

Tóth Eszter