Az EFI nyitórendezvényéről! - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei vissza nem térítendő támogatásban részesült a VEKOP 7.2.2.-17-2017-00005 azonosító számú „Egészségfejlesztési Iroda létesítése a Szentendrei járásban” pályázatával. Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) 2018. október 1-től a Dunakanyar körút 14. szám alatti Szolgáltatóházban kezdte meg működését és részt vesz Szentendre járás települési programjaiban a közösségi, iskolai színtereken is (Budakalász, Pomáz, Csobánka, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer). Az EFI-nek köszönhetően a lakosság számára ingyenesen elérhető egészségmegőrző, prevenciós programok valósulnak meg, melyeknek célja az egészséges életmód, az egészség-tudatos magatartás elemeinek ismertetése. Az életmódtanácsadások, mozgás-programok, táplálkozási tanácsok a jobb életminőség elérését célozzák, ugyanúgy, mint a. lelki egészségmegőrzéséről, vagy dohányzásról való leszokást segítő tanácsadások is. A projekt szakmai hátterét a SZEI Rendelőintézet adja együttműködésben az Egészséges Városért Közalapítvánnyal.

Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Irodájának ünnepélyes nyitórendezvénye november 13-án fergeteges katonazenével kezdődött Szentendrén a Dunakorzón, a Lázár cár térnél.  A programot Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár asszony nyitotta meg, aki elismerően szólt a programról, a lakosság számára széles körűen lehetővé tévő részvételről és a pályázati támogatás ismeretében, annak a járás lakossága részére közvetlen elérhető eredményeiről.

Verseghi-Nagy Miklós Szentendre polgármestere örömmel folytatta a program méltatását, hiszen kezdeményező és támogató szerepet vállalt a program létrejöttében, csakúgy, mint a járás 12 településének polgármesterei és testületei. A SZEI vezetője, Dr. Pázmány Annamária bemutatta az EFI helyét a Rendelőintézet szervezetében és a szakmai megvalósítást ismertetve, tájékoztatást adott a további elképzelésekről és programokról.

A Helyőrségi katonazenekar felvezetésével a vendégek és résztvevők „egészséges sétával” a Városháza Dísztermébe vonultak, ahol konferenciával folytatódott a rendezvény. Polgármester úr az önkormányzat eddig tevékenységeiről beszélt, amik hozzájárultak a lakosság életminőségének javulásához. Igazgató asszony a lakosság egészségi állapotáról, a prevenció fontosságáról és az elkövetkező 2 év feladatairól beszélt az egészségben eltöltött életévek javítása érdekében. Dr. Huszárné Kürti Éva az Iroda vezetője bemutatkozásában a működésről, kollegákról és elképzeléseikről adott összefoglalót.

Az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke Gerőcs Katalin az elmúlt 20 év ismertetése és eseményei tükrében beszélt az egészségkommunikáció, egészségműveltség fontosságáról és arról, hogy a Közalapítvány eddigi tevékenységének folytatásaként, együttműködésben a SZEI-vel és az EFI-vel Szentendrén a járás 12 településén iskolai, munkahelyi és lakossági színtereken a projekt szakmai tartalmának megfelelően fogja szervezni és bonyolítani a foglalkozásokat.

A Duna parton ragyogó napsütésben, gyerekek nyüzsgésében folytatódott a nap, ahol a városi és járási iskolákból 10 osztály tanulói ismerhették meg Magyarország szűrőkamionja speciális gyermekprogramját, az Utazás az Egészség Birodalmába interaktív bemutatóit.  Közben a felnőtt lakosság számára folyamatos szűrővizsgálatok folytak a kamionban és érdeklődtek az EFI pultnál. Az EFI munkatársai tájékoztatást adtak munkájukról, táplálkozási tanácsokat kaptak és felüdülhettek szőlővel a Közalapítvány jóvoltából, a kamion egyik standján pedig finom salátával várták őket. Elévülhetetlenül óriási siker a védőnők újjáélesztési bemutatója és a gyerekek cselekvési igénye. Fontos állomás volt a Rendőrség bűnmegelőzési standja, érdekes társasjátékkal, kérdezz felelek játékkal, ujjlenyomat készítéssel és sok-sok ajándékkal lepték meg a diákokat.

Ígéretet kaptunk, hogy: „jövőre veletek, ugyanitt!”

A programokról rövid ismertető:

Nagy lendülettel kezdte meg működését 2018. október 1-én a Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Irodája. Szentendrén a V8 Egészségnapon nagy sikerrel mutatkoztak be az iroda munkatársai életmód, mozgás, lelki tanácsokkal és a projektet bemutató előadással. Október hónapban Szigetmonostor egészségnapján a SZEI orvosai végeztek prevenciós tevékenységet. Budakalászon, a kiválóan működő Egészségklubban előadás keretében ismertettük az EFI tevékenységét, majd novemberben ismét a Budakalász Egészségklubban nagy sikert aratott az egészséges falatokat bemutató és kóstoló táplálkozási tanácsadás.

Részt veszünk november 17-én a Pomázi Művelődési Ház egészségnapján tanácsadás

November 22-én Szentendrén a VSZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakiskola nyílt napján

függőségekről, kábítószerprevenció

November 27-én Pomázon Sashegyi Iskola pályaválasztási napján.

November 28-án az AIDS Világnapján a PMK színháztermében városi iskolák részvételével prevenciós előadás, videofilm és zenés műsor.

November 29-én Budakalász szűrőnapján a Kós Károly Művelődési Házban előadások, tanácsadások és videó bemutatkozás lesz.

November 30-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban megszervezzük a 7 nap című előadást, mely egy iskolai zaklatás történetét dolgozza fel, mély emberismerettel, tűpontosan bemutatva a támadó, illetve az áldozat érzéseit és indítékait, a diákokhoz közel álló nyelven, sok humorral. Szakemberek segítségével lelki tanácsadást ajánlunk fel.

December 8-án a szentendrei Mikulás futás rajtnál és célegyenesben állapotfelmérést végeznek vérnyomásméréssel.

December 15-én a Móricz Zsigmond Gimnázium pályaválasztási napján az egészségügyi szakmákról lesznek ismertető előadások.

Valamennyi program ingyenes!

 

Kategória: Rendezvények