Különleges kapcsolat a testvéreké - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Lelki egészségünk megőrzése szempontjából fontos felismernünk, megtalálnunk azokat az erőforrásainkat, amelyek segíthetnek a mindennapokban és a nehézségeink során. Sokszor pont a leginkább kézenfekvő lehetőségek nem jutnak eszünkbe. Ilyen lehet például a testvéri kapcsolat is.

Testvéreinket az év számos napján ünnepelhetjük. Nem csak azért, mert az évben több időpont is büszkélkedhet a Testvérek napja elnevezéssel, és a népszerű közösségi oldalakon is gyakran indul útjára érzelmes poszt a testvéri szeretetről, hanem azért is, mert ez egy igazán különleges kapcsolat.

 Számtalan pozitívumát tapasztalhatjuk meg annak, ha van testvérünk. Lehet édestestvérünk, féltestvérünk, vagy mozaikcsaládunk által nyert testvérünk, legtöbb esetben rengeteg közös élményt gyűjtünk, igazán közelről ismerjük egymást, és kisebb nagyobb mértékben hasonlítunk is – már csak azért is, mert közösek a gyökereink és/vagy gyermekkorunk körülményei. Húgunk, nővérünk, fiatalabb vagy idősebb fivérünk lehet példakép számunkra, szövetségesünk élethosszon át, osztozhatunk nem csak örömben és bánatban, de számtalan közös emlékben és történetben is. Mindez olyan kapcsolatot hoz létre közöttünk, ami egyedi és szinte megismételhetetlen.

A teljes képhez hozzátartozik persze az is, hogy testvéreinkhez fűződően sem csak kedves és jó gondolataink, érzéseink vagy emlékeink vannak. Természetes, hogy olykor a nehézségeit is megtapasztaljuk ezeknek a kapcsolatainknak. Az irigység, féltékenység, önzés és rivalizálás például olyan ősi érzelmek, amiket sok esetben először ez által a fontos kapcsolat által élhettünk át gyermekkorunkban. A védett családi közeg azonban segíthet abban, hogy megtanuljuk megfelelően kezelni ezeket az érzéseket, és fejlődjünk olyan fontos képességeinkben, mint például az empátia, az elfogadás, a konfliktuskezelés és a megbocsátás. Testvéri kapcsolataink jelentős és sokrétű hatással vannak személyiségfejlődésünkre.

Természetesen annak sem kell búsulnia, akinek nem adatott testvér, hiszen életünk során közeli, jó barátainkkal, párunkkal, vagy más számunkra fontos személlyel hasonló élményeket élhetünk meg.

 Végül fontos szem előtt tartani azt is, hogy ahogy tökéletes ember és tökéletes család sem létezik, úgy olyan testvérkapcsolat sincs, ahol nem adódnak időnként nézeteltérések, zökkenők – de ez így van rendjén. Ha megdolgozunk a jó kapcsolatért, időt és energiát fordítunk rá, átélhetjük, hogy milyen különleges kötelék a testvéreké.

Ünnepeljük meg ma, ha van testvérünk, és ápoljuk kapcsolatainkat egész évben!

Kozma Orsolya

Források:

https://www.csaladinet.hu/hirek/fogantatas/csaladtervezes/20305/majus_31_testverek_napja

https://mindsetpszichologia.hu/2018/08/08/jo-testver-rossz-testver-ki-nyeri-a-versenyt/

https://hvg.hu/pszichologiamagazin/20161105_A_szulo_kedvence_az_a_gyerek_lesz_akit_leginkabb_hasonlonak_talal_magahoz