Október 16-a, az Élelmezés Világnapja - Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda

Az egészséges táplálkozás minden ember alapvető joga. Sajnos a világon sok helyen még mindig napi gond az éhezés. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben magyar javaslat alapján Élelmezési Világnappá nyilvánította október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.

Az élelmiszer pazarlás napjaink egyik legnagyobb problémája. A FAO szerint évente 1,3 milliárd élelmiszer kerül a kukába. Ebből Magyarországon megközelítőleg 1,8 millió tonna megy kárba.

Ezzel szemben a szegény, fejlődő országokban még mindig nagy problémát jelent az alultápláltság és az éhezés. Az ENSZ friss jelentése szerint a világon minden kilencedik ember éhezik.

A pazarlás az élelmiszer-ágazat minden szereplőjét érinti, termelőket és vásárlókat egyaránt. A fejlett országokban különösen a fogyasztók szintjén van probléma, például mikor az elkészült étel nagyját kidobják (mi legyen a maradékkal?), vagy meg sem veszik, mert nem felel meg számukra esztétikailag az áru (a sárgarépa nem tökéletesen egyenes). A világnap az ezekhez hasonló tékozlásra helyezi a hangsúlyt.

Szerencsére már Magyarországon is számos szervezet hívja fel a figyelmet a kárba ment élelmiszerekre és azok egyéb lehetséges felhasználására.

Ilyen szervezet például a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A pazarlás ellen Ön is tehet.

Csak annyit vásároljon, amit biztosan felhasznál! Tervezzen előre, készítsen bevásárló listát és csak azt vásárolja meg, amire szüksége van. Ezzel elkerülheti a felesleges költekezést.

Semmit ne dobjon ki, ami még felhasználható! Akár még a sült csirke csontjaiból és megmaradt főtt zöldségekből is lehet ízletes mártást készíteni.

Komposztáljon! Amennyiben kertesházban lakik, lehetősége van komposztáló ládák beszerzésére, ezzel nem csak a konyhai hulladékot csökkentheti, de a kertjének is nagy szolgálatot tehet.

Gondoljon az éhezőkre! Ha lehetősége van rá, adományaival is segíthet!

Egy kis odafigyeléssel nem csak a környezetnek és a rászorulóknak, de testének és lelki egészségének is segíthet.